
Week 43: Energie puzzel
8 november 2021Puzzelen met energie, wie had dat gedacht? Het lijkt erop dat de tijd van betrouwbare stabiele onbeperkte energie leveranties achter ons ligt.
Het klimaat verandert wereldwijd en zo ook in Nederland. De gemiddelde temperatuur over de afgelopen eeuw is gestegen, de hoeveelheid en intensiteit van neerslag zijn toegenomen en hitte dagen komen vaker voor. Het realiseren van de klimaatdoelen van Parijs (2015) is nodig om verdere opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan zo veel mogelijk te voorkomen. Om aan de afspraken van Parijs te voldoen moet Nederland overstappen van fossiele brandstoffen op duurzame energiebronnen zoals zon en wind. Samen krachten bundelen, dan kunnen we dit samen realiseren. (Bron: https://www.rivm.nl/onderwerpen/energietransitie) Maar, ... gaat de transitie op dit moment harder dan dat het elektriciteit netwerk in Nederland aan kan?
Ons bedrijf heeft ruim 2000 zonnepanelen op de daken van de bedrijfspanden liggen. Een investering van ca. ....., die zich op termijn dus terug gaat verdienen. Prima tot zo ver. Nu komt Liander met restricties:
1. Stroom terug leveren in periodes van overcapaciteit mag niet meer (dus: laat maar wegvloeien)
2. Boete op extra stroomverbruik (dan het gemiddelde verbruik van afgelopen 5 jaar). Terwijl de factuur over het maximale vastgelegde hoeveelheid gaat.
Kortom Liander stuurt wel rekeningen maar blijkt geen betrouwbare partner meer inzake een continue energie toevoer. En dit laatste is van essentieel belang om ons bedrijf draaiende te houden. Denk aan koelen van bollen en het draaien van machines bij de oogstverwerking. Nu zijn er natuurlijk pieken en dalen in verbruik en rijst de vraag, 'hoe kan ik dit als bedrijf beter spreiden'. Op welke manier kan ik mijn overcapaciteit energie inzetten in tijd van pieken in stroomverbruik. Dit is het vraagstuk dat nu ter tafel ligt. Op welke veilige manier kan er tijdelijk elektriciteit opgeslagen worden, zodat de afhankelijkheid van Liander afneemt, en de zelfvoorzienendheid gaat toenemen.
Een hele puzzel, ... waarvan de oplossing nog even op zich laat wachten.
Meer nieuws

Week 14: Vorstschade voorkomen
Drukte op de velden, drukte bij het selecteren van de bloeiende bollenvelden, maar ook druk in de weer om vorstschade aan onze jonge gewassen te voorkomen. De grote temperatuurverschillen die…
Lees verder »
Week 13: Bloembollen: Geur-Kleur-Leven
Er bestaat geen ander product met zoveel gevoelswaarde en verbindende waarde als bloembollen. Er bestaat geen ander bloemenland dat zo innovatief en ondernemend is als Nederland. Onze bloembollen zijn diepgeworteld…
Lees verder »
Week 12: Freesia knollen planten
Het mooie rustige en droge weer is uitermate geschikt voor de volgende activiteit op onze to-do lijst: het planten van freesia knollen! Deze geurige en kleurrijke bloemen zijn niet alleen…
Lees verder »
Week 11: op zoek naar nectar
Bloeiende krokus velden kunnen we in de kop van Noord-Holland op dit moment volop waarnemen. Wanneer we in de velden lopen, voor de selectie van de krokussen, zien we veel…
Lees verder »
Week 10: Work in progress, …
Nu de lelieoogst geheel achter ons ligt, is het werk in de schuren afgerond. Het mooie weer, en dus de bloeiperiode van de voorjaarsbloeiers klopt aan de deur, en dus…
Lees verder »
Week 9: Lelie verwerking helemaal afgerond
Jawel, het is helemaal klaar. De verwerking van de leliebollen, van rooien tot verwerken tot eindschoonmaak, het is afgerond. Alle machines die speciaal voor dit proces worden gebruikt staan weer…
Lees verder »
Week 8: ‘Wij van LTO Noord – Jacques Burger’
In de vakkrant van LTO deze week een interview van Jacques Burger bij het wekelijks thema artikel: "Wij van LTO noord" Een van de vragen: Wat zou U doen als…
Lees verder »
Week 7: Teun op vak-ervarings-reis Canada
Teun Burger is voor drie maanden op vak-ervarings-reis in Canada! Hij werkt mee bij Pioneer Flower Farm https://www.roadsideflowermarket.ca/, een bloembollenbedrijf in St. Catharines, in Canada, van de broers Henk en…
Lees verder »
Week 6: crocusbloei verstopt
Jippie, de eerste kleur op het land is gezien! De vroege bloei van krokussen is het eerste teken van het voorjaar en tevens een traktatie voor de eerste bijen die…
Lees verder »
Week 5: Licht vorst – heerlijk!
Lichte vorst, heerlijk! Maar naast dat het fijn is om een wintergevoel te hebben, is het zeker ook goed voor de agrarische percelen. Vorst is een soort natuurlijke reset, met…
Lees verder »