Week 40: Stikstof (1/3)

11 oktober 2019

Stikstof, het woord wat je overal hoort, maar hoe zit het nu?

Bij het woord stikstof slaat 90% van de bevolking dicht, gewoon door een gebrek aan kennis. Tijd voor een beetje uitleg. Onze lucht bestaat voor 80% uit stikstof, de rest is zuurstof en waterstof. Elke dag ademen wij probleemloos stikstof in en uit. Stikstof is opgebouwd uit Stikstofdioxide (Nox) en Ammoniak (NH3), het eerste komt net name van uitlaatgassen en schoorstenen (fabrieken en woningen). Ammoniak zit in (kunst) mest. Deze beide stoffen zijn om te rekenen naar de eenheid stikstof (NH3 x 0,82 en Nox x 0.3). Op deze manier kun je de stikstofuitstoot uit verkeer, industrie en landbouw met elkaar vergelijken.

Stikstof is niet gevaarlijk, stikstof is een groeistof, het zorgt voor verrijking van de bodem. Gewassen groeien er goed op. Door de kans op overwoekering van de goeie groeiers, worden de plantjes die op schrale gronden beter gedijen, verdrongen: de biodiversiteit raakt in het geding.

De Europese wetgeving zegt niets over stikstof. Ze gebiedt ‘ons’ om Natura2000 gebieden zo te beheren dat beschermde soorten groeien of gelijk in aantal blijven. Overigens zijn die gebieden gewoon ‘íngekleurd’ op een kantoor in Den Haag, zo’n 20 jaar geleden. De agrariërs hebben de politiek er destijds al op gewezen dat je in zo’n dichtbevolkt land als Nederland, niet zomaar natuurgebieden kunt inkleuren. Maar de politiek zette door en meldde 162 gebieden aan bij de Europese commissie. Ter vergelijking: in Frankrijk nog geen 100, terwijl dit land 15 maal zo groot is als Nederland.

Meer nieuws

Week 46: Kijkje ‘in de schuren’

De verwerking van de leliebloembollen oogst is dit jaar in volle gang, en we nemen u met een aantal foto's mee in de verwerking. Door de toepassing van de nieuwste…

Lees verder »

Week 45: Gezichten van de werkvloer

De oogst is begonnen, fijn dat de werknemers er allemaal (weer) zijn. Mooi om samen de oogst te gaan verwerken.

Lees verder »

Week 44: Blij met daling temperatuur

De weersomstandigheden dit najaar zijn zoveel beter dan deze van vorig jaar, dat we de handjes erbij dichtknijpen. Toch horen we zeggen dat de temperatuur nog wel moet zakken. Waarom…

Lees verder »

Week 43: Rooien lelies gestart

De buitentemperaturen geven nog niet echt iets aan van herfsttemperaturen, maar toch zijn we begonnen met het oogsten van de lelies. Ze zijn mooi afgerijpt en kunnen de grond uit.…

Lees verder »

Week 42: Stralende lente in Keukenhof

Op 16 oktober is op keukenhof een start gemaakt met het planten van de bloembollen voor een stralende lente van 2025. De heuvel bij de ingang zal als eerste beplant…

Lees verder »

Week 41: Oogst klopt aan de deur

De herfst treedt in, de lelies in het land sterven af, ... ofwel de volgende oogst klopt aan de schuurdeur. Tijd om het nodige onderhoud aan de diverse machines te…

Lees verder »

Week 40: Prachtig plantweer

De weersomstandigheden zijn alles bepalend in plant- en oogst periodes. We prijzen ons rijk dat we op dit moment zulk mooi weer hebben om de bloembollen en de grond te…

Lees verder »

Week 39: Bloembollen plant ze nu!

Op naar een bloeiend voorjaar!! Dat vraagt nu wel even een inspanning, want deze mooie bloeiers in het voorjaar, kunnen nu de grond in. De meeste tuincentra hebben nu nog…

Lees verder »

Week 38: Burgerbankje 2008

In 2008 hebben we met de hele familie Burger gevierd dat de familie al 100 jaar op dezelfde plaats woont, werkt en boert. Ter gelegenheid daarvan mochten wij op de…

Lees verder »

Week 37: Narcissen planten

Op naar een bloeiend voorjaar! Dat begint met het planten van bloembollen, zowel in uw tuin, als bij ons op het land. Deze week gestart met het planten van narcissen.…

Lees verder »