Week 40: Interview Greenity – Gijs Burger

4 oktober 2021

Deze week een leuk interview met de jongste mede eigenaar van ons bedrijf, Gijs Burger.

Een frisse blik op de toekomst:

Over 5 jaar..
Over 5 jaar zal het nog moeilijker zijn om de bollen met dezelfde kwaliteitseisen als nu te kunnen telen, dit komt door de regelgeving die nu wordt opgegeven voor de mensen van buiten af. Straks is het voor ons als bollenkwekers niet meer mogelijk om zonder gewasbeschermingsmiddelen dezelfde bollen te leveren. Hierdoor zullen de soorten die lastiger te telen zijn verdwijnen en de goed teelbare soorten overblijven. De veredeling zal hier ook stappen in moeten gaan maken door niet alleen te kijken naar wat mooi is maar ook naar resistentie van Virussen. Hierin liggen dus nog genoeg uitdagingen over 5 jaar!

Wat mij drijft..
Ik wil graag het familiebedrijf op een gezonde manier voort zetten en ervoor zorgen dat het aan alle maatschappelijke eisen voldoet. Daarnaast drijft het mij om samen met de andere (jonge) kwekers het vak op een milieubewuste manier voor te kunnen zetten en kennis met elkaar uit te wisselen, waardoor er een zo hoog mogelijke kwaliteit bollen wordt afgeleverd.

Kwaliteit is..
Doordat je toch altijd met een natuurproduct bezig ben heb je niet overal invloed op, hierdoor blijft het lastig om ieder jaar weer dezelfde kwaliteit af te kunnen leveren. Toch denken wij dat we hier aan de kust het meest constante klimaat hebben en daardoor het extreme weer beter kunnen verdragen. Wij investeren graag in gronden, waardoor wij zelf invloed hebben op de juiste kwaliteit hiervan.

In deze corona tijd..
Is gebleken dat mensen hun geluk rondom hun huis zijn gaan zoeken. Wij kunnen hier op inspelen door te zorgen voor een mooi boeket op tafel of bollen in de tuin.

Ik zie nog uitdagingen in….

Het vinden van personeel. Het wordt steeds lastiger om goede mensen te vinden voor het werk in onze sector. Ik zie hiervoor nog wel kansen in automatisering en robotisering van het werk. Daarnaast zie ik het als een uitdaging om het bedrijf straks op een goede manier te kunnen overnemen, samen met mijn broertje en twee neefjes als zij ook in het bedrijf willen. Dat wij dan hopelijk met zijn vieren het bedrijf op een gezonde manier kunnen voorzetten en onze passie voor het vak kunnen vasthouden.

Meer nieuws

Week 14: Vorstschade voorkomen

Drukte op de velden, drukte bij het selecteren van de bloeiende bollenvelden, maar ook druk in de weer om vorstschade aan onze jonge gewassen te voorkomen. De grote temperatuurverschillen die…

Lees verder »

Week 13: Bloembollen: Geur-Kleur-Leven

Er bestaat geen ander product met zoveel gevoelswaarde en verbindende waarde als bloembollen. Er bestaat geen ander bloemenland dat zo innovatief en ondernemend is als Nederland. Onze bloembollen zijn diepgeworteld…

Lees verder »

Week 12: Freesia knollen planten

Het mooie rustige en droge weer is uitermate geschikt voor de volgende activiteit op onze to-do lijst: het planten van freesia knollen! Deze geurige en kleurrijke bloemen zijn niet alleen…

Lees verder »

Week 11: op zoek naar nectar

Bloeiende krokus velden kunnen we in de kop van Noord-Holland op dit moment volop waarnemen. Wanneer we in de velden lopen, voor de selectie van de krokussen, zien we veel…

Lees verder »

Week 10: Work in progress, …

Nu de lelieoogst geheel achter ons ligt, is het werk in de schuren afgerond. Het mooie weer, en dus de bloeiperiode van de voorjaarsbloeiers klopt aan de deur, en dus…

Lees verder »

Week 9: Lelie verwerking helemaal afgerond

Jawel, het is helemaal klaar. De verwerking van de leliebollen, van rooien tot verwerken tot eindschoonmaak, het is afgerond. Alle machines die speciaal voor dit proces worden gebruikt staan weer…

Lees verder »

Week 8: ‘Wij van LTO Noord – Jacques Burger’

In de vakkrant van LTO deze week een interview van Jacques Burger bij het wekelijks thema artikel: "Wij van LTO noord" Een van de vragen: Wat zou U doen als…

Lees verder »

Week 7: Teun op vak-ervarings-reis Canada

Teun Burger is voor drie maanden op vak-ervarings-reis in Canada! Hij werkt mee bij Pioneer Flower Farm https://www.roadsideflowermarket.ca/, een bloembollenbedrijf in St. Catharines, in Canada, van de broers Henk en…

Lees verder »

Week 6: crocusbloei verstopt

Jippie, de eerste kleur op het land is gezien! De vroege bloei van krokussen is het eerste teken van het voorjaar en tevens een traktatie voor de eerste bijen die…

Lees verder »

Week 5: Licht vorst – heerlijk!

Lichte vorst, heerlijk! Maar naast dat het fijn is om een wintergevoel te hebben, is het zeker ook goed voor de agrarische percelen. Vorst is een soort natuurlijke reset, met…

Lees verder »