Week 36: Duurzame bodem resetten – inundatie

6 september 2021

Duurzaam bodem resetten ofwel inundatie: Het voor langere tijd onder water zetten van een perceel bloembollengrond, bestrijdt een aantal grondgebonden ziekten, plagen, onkruiden en opslag van bollen goed. Al jaren passen we deze duurzame methode toe. Het is een goede manier om hetzelfde te bereiken wat vroeger met chemische middelen werd behaald. Een win-win situatie dus, mileuvriendelijker en tevens vriendelijker voor de portemonnee. Voornaamste is dat een aantal aaltjessoorten goed wordt bestreden. Daarnaast worden ook schimmels, enkele onkruidsoorten en het ongerooide achtergebleven bloembollen materiaal bestreden.

Het perceel wordt gevlakt en er worden 'schotjes' aangebracht als opstaande rand om het water tegen te houden. Er wordt water opgepompt met een continue waterlaag van circa 5 cm. Nadat het pompen is begonnen, komt na verloop van tijd het water uit de drains lopen. Sluit na een paar uur de uiteinden van de drains af wanneer de lucht uit de drains is. De bestrijdende werking van inunderen berust op verstikking van de organismen, dus moet er zoveel mogelijk lucht verdwenen zijn. Voor een goed bestrijdingsresultaat is van belang dat het perceel gedurende 6-8 weken, onder water staat (bij zomertemperatuur). In geval van aangetoonde besmetting met stengelaaltje moet voor de zekerheid een periode van 10 weken worden aangehouden.

De planning van inundatie is essentieel, en zal in het vruchtwisselings schema meegenomen moeten worden. Houd daarbij rekening met het feit dat inundatie het biologische evenwicht in de grond verstoort. Met deze wetenschap is het verstandig dat het eerste jaar na inundatie geen gewassen geteeld worden die gevoelig zijn voor Pythium, Rhizoctonia solani of augustaziek. Bij voorkeur dus geen hyacinten, krokussen en irissen, maar ook geen tulpen die gevoelig zijn voor Rhizoctonia en augustaziek.
Na dat eerste jaar is het bodemleven voldoende hersteld. Bron: Telen met toekomst 

Wanneer de periode van onderwaterzetten is afgerond kunnen de schotjes er weer uit. Met de handige uitvinding van Peter Burger mechanisatie is het verwijderen van de schotjes, net als het plaatsen ervan een mooi klussie geworden.

Meer nieuws

Week 46: Kijkje ‘in de schuren’

De verwerking van de leliebloembollen oogst is dit jaar in volle gang, en we nemen u met een aantal foto's mee in de verwerking. Door de toepassing van de nieuwste…

Lees verder »

Week 45: Gezichten van de werkvloer

De oogst is begonnen, fijn dat de werknemers er allemaal (weer) zijn. Mooi om samen de oogst te gaan verwerken.

Lees verder »

Week 44: Blij met daling temperatuur

De weersomstandigheden dit najaar zijn zoveel beter dan deze van vorig jaar, dat we de handjes erbij dichtknijpen. Toch horen we zeggen dat de temperatuur nog wel moet zakken. Waarom…

Lees verder »

Week 43: Rooien lelies gestart

De buitentemperaturen geven nog niet echt iets aan van herfsttemperaturen, maar toch zijn we begonnen met het oogsten van de lelies. Ze zijn mooi afgerijpt en kunnen de grond uit.…

Lees verder »

Week 42: Stralende lente in Keukenhof

Op 16 oktober is op keukenhof een start gemaakt met het planten van de bloembollen voor een stralende lente van 2025. De heuvel bij de ingang zal als eerste beplant…

Lees verder »

Week 41: Oogst klopt aan de deur

De herfst treedt in, de lelies in het land sterven af, ... ofwel de volgende oogst klopt aan de schuurdeur. Tijd om het nodige onderhoud aan de diverse machines te…

Lees verder »

Week 40: Prachtig plantweer

De weersomstandigheden zijn alles bepalend in plant- en oogst periodes. We prijzen ons rijk dat we op dit moment zulk mooi weer hebben om de bloembollen en de grond te…

Lees verder »

Week 39: Bloembollen plant ze nu!

Op naar een bloeiend voorjaar!! Dat vraagt nu wel even een inspanning, want deze mooie bloeiers in het voorjaar, kunnen nu de grond in. De meeste tuincentra hebben nu nog…

Lees verder »

Week 38: Burgerbankje 2008

In 2008 hebben we met de hele familie Burger gevierd dat de familie al 100 jaar op dezelfde plaats woont, werkt en boert. Ter gelegenheid daarvan mochten wij op de…

Lees verder »

Week 37: Narcissen planten

Op naar een bloeiend voorjaar! Dat begint met het planten van bloembollen, zowel in uw tuin, als bij ons op het land. Deze week gestart met het planten van narcissen.…

Lees verder »