Week 34: Vermeerderen is een kunst
22 augustus 2022Het vermeerderen van narcissen kunnen we een beetje op gang helpen. Wanneer we de literatuur van de hobby teler er op naslaan, lezen we het volgende:
Belangrijk: Alleen parteren (vermeerderen door in stukjes te maken) van de narcisbol aan het begin van de rustperiode, zodra het blad is afgestorven.
Vervolgens: verwijder de papierachtige buitenhuid en knip de wortels af met een scherp mes;
Verwijder de groeiende punt en ‘neus’ van de bol;
Houdt de bol met de ‘bodemplaat’ naar boven en snij met een scherp mes in 8-16 gelijke delen. Zorg ervoor dat aan elk deel een stuk van de ‘bodemplaat’ zit;
Laat de delen 12 uur op een rek drogen;
Stop de delen in een doorzichtige plastic zak met tien delen fijn vermiculiet tot een deel water. Blaas lucht in de zak en sluit de zak;
Bewaar de zak op een donkere plek bij 20°C voor ongeveer 12 weken. Controleer af en toe en verwijder rotte delen;
Tijdens het bewaren scheiden de lagen zich waartussen zich bolletjes vormen, net boven de bodemplaat;
Plant de delen afzonderlijk in potten met daarin op leem gebaseerde compost. Plaats het deel met de bodemplaat naar beneden en dek af met ongeveer 1 cm compost. Hou de grond redelijk droog;
Plant in het najaar de bolletjes in de volle grond.
Het principe komt op hetzelfde neer, maar de kunst van het vermeerderen hebben wij mechanisch gemaakt, en op deze manier zijn enkele narcissen soorten versneld te vermeerderen.
Meer nieuws
Week 46: Kijkje ‘in de schuren’
De verwerking van de leliebloembollen oogst is dit jaar in volle gang, en we nemen u met een aantal foto's mee in de verwerking. Door de toepassing van de nieuwste…
Lees verder »Week 45: Gezichten van de werkvloer
De oogst is begonnen, fijn dat de werknemers er allemaal (weer) zijn. Mooi om samen de oogst te gaan verwerken.
Lees verder »Week 44: Blij met daling temperatuur
De weersomstandigheden dit najaar zijn zoveel beter dan deze van vorig jaar, dat we de handjes erbij dichtknijpen. Toch horen we zeggen dat de temperatuur nog wel moet zakken. Waarom…
Lees verder »Week 43: Rooien lelies gestart
De buitentemperaturen geven nog niet echt iets aan van herfsttemperaturen, maar toch zijn we begonnen met het oogsten van de lelies. Ze zijn mooi afgerijpt en kunnen de grond uit.…
Lees verder »Week 42: Stralende lente in Keukenhof
Op 16 oktober is op keukenhof een start gemaakt met het planten van de bloembollen voor een stralende lente van 2025. De heuvel bij de ingang zal als eerste beplant…
Lees verder »Week 41: Oogst klopt aan de deur
De herfst treedt in, de lelies in het land sterven af, ... ofwel de volgende oogst klopt aan de schuurdeur. Tijd om het nodige onderhoud aan de diverse machines te…
Lees verder »Week 40: Prachtig plantweer
De weersomstandigheden zijn alles bepalend in plant- en oogst periodes. We prijzen ons rijk dat we op dit moment zulk mooi weer hebben om de bloembollen en de grond te…
Lees verder »Week 39: Bloembollen plant ze nu!
Op naar een bloeiend voorjaar!! Dat vraagt nu wel even een inspanning, want deze mooie bloeiers in het voorjaar, kunnen nu de grond in. De meeste tuincentra hebben nu nog…
Lees verder »Week 38: Burgerbankje 2008
In 2008 hebben we met de hele familie Burger gevierd dat de familie al 100 jaar op dezelfde plaats woont, werkt en boert. Ter gelegenheid daarvan mochten wij op de…
Lees verder »Week 37: Narcissen planten
Op naar een bloeiend voorjaar! Dat begint met het planten van bloembollen, zowel in uw tuin, als bij ons op het land. Deze week gestart met het planten van narcissen.…
Lees verder »