Week 30: Proberen = Leren → Bokashi maken

23 juli 2021

Fermentatie is een eeuwenoude techniek die anno nu wordt toegepast. Bacteriën, schimmels of gisten zorgen ervoor dat de plantenresten worden omgezet in een nieuw product, bokahsi genoemd. De basis is een afvalstroom van riet en bermgrassen, hier worden effectieve micro-organismen aan toegevoegd, tezamen met een mix van zeeschelpenkalk en kleimineralen. Vervolgens wordt deze berg anaeroob (zonder zuurstof) verwerkt en ontstaat er na een periode van 8 tot 10 weken een waardevolle bodemverbeteraar. Fermentatie gaat ervoor zorgen dat de natuurlijke bodemenergie behouden gaat worden.

Dit nieuwe product gebruiken wij om ons land 'te voeden'. Het vele leven en energie die in de gronden zit, zorgt ervoor dat er een mooi product als de tulpenbol geproduceerd kon worden. Nu de bloembollen gerooid zijn is het tijd om het land, rust te geven om weer op kracht te komen. Naast rust zal het nieuwe product, bokahsi over het land uitgereden worden als 'voer' voor de bodem, om zo de waardes organische stof weer op niveau brengen. Naast de dierlijke mest en de kunstmest is bokashi de groene variant van de bodemverbeteraars. In de praktijk zullen we blijven proberen om te leren van en met de natuur. Op deze manier zal de toekomstige generatie bloembollen kunnen blijven telen. Kijken hoe dit in de praktijk gaat? Kijk de video: https://youtu.be/5CC65y1x1dg

Meer nieuws

Week 46: Kijkje ‘in de schuren’

De verwerking van de leliebloembollen oogst is dit jaar in volle gang, en we nemen u met een aantal foto's mee in de verwerking. Door de toepassing van de nieuwste…

Lees verder »

Week 45: Gezichten van de werkvloer

De oogst is begonnen, fijn dat de werknemers er allemaal (weer) zijn. Mooi om samen de oogst te gaan verwerken.

Lees verder »

Week 44: Blij met daling temperatuur

De weersomstandigheden dit najaar zijn zoveel beter dan deze van vorig jaar, dat we de handjes erbij dichtknijpen. Toch horen we zeggen dat de temperatuur nog wel moet zakken. Waarom…

Lees verder »

Week 43: Rooien lelies gestart

De buitentemperaturen geven nog niet echt iets aan van herfsttemperaturen, maar toch zijn we begonnen met het oogsten van de lelies. Ze zijn mooi afgerijpt en kunnen de grond uit.…

Lees verder »

Week 42: Stralende lente in Keukenhof

Op 16 oktober is op keukenhof een start gemaakt met het planten van de bloembollen voor een stralende lente van 2025. De heuvel bij de ingang zal als eerste beplant…

Lees verder »

Week 41: Oogst klopt aan de deur

De herfst treedt in, de lelies in het land sterven af, ... ofwel de volgende oogst klopt aan de schuurdeur. Tijd om het nodige onderhoud aan de diverse machines te…

Lees verder »

Week 40: Prachtig plantweer

De weersomstandigheden zijn alles bepalend in plant- en oogst periodes. We prijzen ons rijk dat we op dit moment zulk mooi weer hebben om de bloembollen en de grond te…

Lees verder »

Week 39: Bloembollen plant ze nu!

Op naar een bloeiend voorjaar!! Dat vraagt nu wel even een inspanning, want deze mooie bloeiers in het voorjaar, kunnen nu de grond in. De meeste tuincentra hebben nu nog…

Lees verder »

Week 38: Burgerbankje 2008

In 2008 hebben we met de hele familie Burger gevierd dat de familie al 100 jaar op dezelfde plaats woont, werkt en boert. Ter gelegenheid daarvan mochten wij op de…

Lees verder »

Week 37: Narcissen planten

Op naar een bloeiend voorjaar! Dat begint met het planten van bloembollen, zowel in uw tuin, als bij ons op het land. Deze week gestart met het planten van narcissen.…

Lees verder »