Week 30: Proberen = Leren → Bokashi maken

23 juli 2021

Fermentatie is een eeuwenoude techniek die anno nu wordt toegepast. Bacteriën, schimmels of gisten zorgen ervoor dat de plantenresten worden omgezet in een nieuw product, bokahsi genoemd. De basis is een afvalstroom van riet en bermgrassen, hier worden effectieve micro-organismen aan toegevoegd, tezamen met een mix van zeeschelpenkalk en kleimineralen. Vervolgens wordt deze berg anaeroob (zonder zuurstof) verwerkt en ontstaat er na een periode van 8 tot 10 weken een waardevolle bodemverbeteraar. Fermentatie gaat ervoor zorgen dat de natuurlijke bodemenergie behouden gaat worden.

Dit nieuwe product gebruiken wij om ons land 'te voeden'. Het vele leven en energie die in de gronden zit, zorgt ervoor dat er een mooi product als de tulpenbol geproduceerd kon worden. Nu de bloembollen gerooid zijn is het tijd om het land, rust te geven om weer op kracht te komen. Naast rust zal het nieuwe product, bokahsi over het land uitgereden worden als 'voer' voor de bodem, om zo de waardes organische stof weer op niveau brengen. Naast de dierlijke mest en de kunstmest is bokashi de groene variant van de bodemverbeteraars. In de praktijk zullen we blijven proberen om te leren van en met de natuur. Op deze manier zal de toekomstige generatie bloembollen kunnen blijven telen. Kijken hoe dit in de praktijk gaat? Kijk de video: https://youtu.be/5CC65y1x1dg

Meer nieuws

Week 14: Vorstschade voorkomen

Drukte op de velden, drukte bij het selecteren van de bloeiende bollenvelden, maar ook druk in de weer om vorstschade aan onze jonge gewassen te voorkomen. De grote temperatuurverschillen die…

Lees verder »

Week 13: Bloembollen: Geur-Kleur-Leven

Er bestaat geen ander product met zoveel gevoelswaarde en verbindende waarde als bloembollen. Er bestaat geen ander bloemenland dat zo innovatief en ondernemend is als Nederland. Onze bloembollen zijn diepgeworteld…

Lees verder »

Week 12: Freesia knollen planten

Het mooie rustige en droge weer is uitermate geschikt voor de volgende activiteit op onze to-do lijst: het planten van freesia knollen! Deze geurige en kleurrijke bloemen zijn niet alleen…

Lees verder »

Week 11: op zoek naar nectar

Bloeiende krokus velden kunnen we in de kop van Noord-Holland op dit moment volop waarnemen. Wanneer we in de velden lopen, voor de selectie van de krokussen, zien we veel…

Lees verder »

Week 10: Work in progress, …

Nu de lelieoogst geheel achter ons ligt, is het werk in de schuren afgerond. Het mooie weer, en dus de bloeiperiode van de voorjaarsbloeiers klopt aan de deur, en dus…

Lees verder »

Week 9: Lelie verwerking helemaal afgerond

Jawel, het is helemaal klaar. De verwerking van de leliebollen, van rooien tot verwerken tot eindschoonmaak, het is afgerond. Alle machines die speciaal voor dit proces worden gebruikt staan weer…

Lees verder »

Week 8: ‘Wij van LTO Noord – Jacques Burger’

In de vakkrant van LTO deze week een interview van Jacques Burger bij het wekelijks thema artikel: "Wij van LTO noord" Een van de vragen: Wat zou U doen als…

Lees verder »

Week 7: Teun op vak-ervarings-reis Canada

Teun Burger is voor drie maanden op vak-ervarings-reis in Canada! Hij werkt mee bij Pioneer Flower Farm https://www.roadsideflowermarket.ca/, een bloembollenbedrijf in St. Catharines, in Canada, van de broers Henk en…

Lees verder »

Week 6: crocusbloei verstopt

Jippie, de eerste kleur op het land is gezien! De vroege bloei van krokussen is het eerste teken van het voorjaar en tevens een traktatie voor de eerste bijen die…

Lees verder »

Week 5: Licht vorst – heerlijk!

Lichte vorst, heerlijk! Maar naast dat het fijn is om een wintergevoel te hebben, is het zeker ook goed voor de agrarische percelen. Vorst is een soort natuurlijke reset, met…

Lees verder »