Week 11: Bloeiende krokus luidt lente in
20 maart 2023Wat heerlijk dat we de eerste gekleurde velden kunnen zien. Alsof ze onder de grond zitten te wachten tot ze eruit mogen springen,
prachtig paars, gestreept, wit en geel, dat zijn de krokussen op onze bloembollenvelden.
Naast het uiterlijk schoon hebben deze krokussen een belangrijke taak. Ze zijn namelijk de eerste voedselbron voor de uitvliegende bijen en hommels.
Zodra de temperatuur boven de 10 graden komt gaan ze weer uitvliegen en zullen op zoek gaan naar nectar. Dit doen ze tot laat in de herfst.
Krokussen zijn voor bijen onweerstaanbaar. Na een winterse rustperiode is de nectar en het stuifmeel hun eerste levensbehoefte. En dat was goed te zien bij het fotograferen in het land, overal zoemden de beestjes van en naar de bloeiende krokussen.
Leuke weetjes:
* Bijen en hommels zijn het meest gek op witte, gele en blauwe bloemen.
* Veel bloemen hebben vlekjes en streepjes. Dit functioneert als wegwijzer naar de nectar voor de kleine vliegers, met de boodschap ‘hier is nectar!’
* De krokussen reageren op het weer, wanneer de bloemknoppen zonlicht zien, gaan ze direct open, bij bewolking sluiten ze weer.
* Lukt het niet om bij de nectar te komen? Hommels hebben een extra wapen! Ze gooien hun gewicht in de strijd om de bloem te openen.
* Sommige hommels, bijvoorbeeld de aardhommel, maken een gaatje aan de zijkant van een bloem om bij de nectar te komen.
* Bijen en hommels hebben speciale stuifmeelkorfjes op hun achterpootjes zitten waarmee ze stuifmeel vervoeren.
* De hoeveelheid nectar die een plant produceert, schommelt gedurende de dag. Dit komt door de invloed van vocht en zonlicht.
Meer nieuws
Week 46: Kijkje ‘in de schuren’
De verwerking van de leliebloembollen oogst is dit jaar in volle gang, en we nemen u met een aantal foto's mee in de verwerking. Door de toepassing van de nieuwste…
Lees verder »Week 45: Gezichten van de werkvloer
De oogst is begonnen, fijn dat de werknemers er allemaal (weer) zijn. Mooi om samen de oogst te gaan verwerken.
Lees verder »Week 44: Blij met daling temperatuur
De weersomstandigheden dit najaar zijn zoveel beter dan deze van vorig jaar, dat we de handjes erbij dichtknijpen. Toch horen we zeggen dat de temperatuur nog wel moet zakken. Waarom…
Lees verder »Week 43: Rooien lelies gestart
De buitentemperaturen geven nog niet echt iets aan van herfsttemperaturen, maar toch zijn we begonnen met het oogsten van de lelies. Ze zijn mooi afgerijpt en kunnen de grond uit.…
Lees verder »Week 42: Stralende lente in Keukenhof
Op 16 oktober is op keukenhof een start gemaakt met het planten van de bloembollen voor een stralende lente van 2025. De heuvel bij de ingang zal als eerste beplant…
Lees verder »Week 41: Oogst klopt aan de deur
De herfst treedt in, de lelies in het land sterven af, ... ofwel de volgende oogst klopt aan de schuurdeur. Tijd om het nodige onderhoud aan de diverse machines te…
Lees verder »Week 40: Prachtig plantweer
De weersomstandigheden zijn alles bepalend in plant- en oogst periodes. We prijzen ons rijk dat we op dit moment zulk mooi weer hebben om de bloembollen en de grond te…
Lees verder »Week 39: Bloembollen plant ze nu!
Op naar een bloeiend voorjaar!! Dat vraagt nu wel even een inspanning, want deze mooie bloeiers in het voorjaar, kunnen nu de grond in. De meeste tuincentra hebben nu nog…
Lees verder »Week 38: Burgerbankje 2008
In 2008 hebben we met de hele familie Burger gevierd dat de familie al 100 jaar op dezelfde plaats woont, werkt en boert. Ter gelegenheid daarvan mochten wij op de…
Lees verder »Week 37: Narcissen planten
Op naar een bloeiend voorjaar! Dat begint met het planten van bloembollen, zowel in uw tuin, als bij ons op het land. Deze week gestart met het planten van narcissen.…
Lees verder »