
Week 11: Bloeiende krokus luidt lente in
20 maart 2023Wat heerlijk dat we de eerste gekleurde velden kunnen zien. Alsof ze onder de grond zitten te wachten tot ze eruit mogen springen,
prachtig paars, gestreept, wit en geel, dat zijn de krokussen op onze bloembollenvelden.
Naast het uiterlijk schoon hebben deze krokussen een belangrijke taak. Ze zijn namelijk de eerste voedselbron voor de uitvliegende bijen en hommels.
Zodra de temperatuur boven de 10 graden komt gaan ze weer uitvliegen en zullen op zoek gaan naar nectar. Dit doen ze tot laat in de herfst.
Krokussen zijn voor bijen onweerstaanbaar. Na een winterse rustperiode is de nectar en het stuifmeel hun eerste levensbehoefte. En dat was goed te zien bij het fotograferen in het land, overal zoemden de beestjes van en naar de bloeiende krokussen.
Leuke weetjes:
* Bijen en hommels zijn het meest gek op witte, gele en blauwe bloemen.
* Veel bloemen hebben vlekjes en streepjes. Dit functioneert als wegwijzer naar de nectar voor de kleine vliegers, met de boodschap ‘hier is nectar!’
* De krokussen reageren op het weer, wanneer de bloemknoppen zonlicht zien, gaan ze direct open, bij bewolking sluiten ze weer.
* Lukt het niet om bij de nectar te komen? Hommels hebben een extra wapen! Ze gooien hun gewicht in de strijd om de bloem te openen.
* Sommige hommels, bijvoorbeeld de aardhommel, maken een gaatje aan de zijkant van een bloem om bij de nectar te komen.
* Bijen en hommels hebben speciale stuifmeelkorfjes op hun achterpootjes zitten waarmee ze stuifmeel vervoeren.
* De hoeveelheid nectar die een plant produceert, schommelt gedurende de dag. Dit komt door de invloed van vocht en zonlicht.
Meer nieuws

Week 14: Vorstschade voorkomen
Drukte op de velden, drukte bij het selecteren van de bloeiende bollenvelden, maar ook druk in de weer om vorstschade aan onze jonge gewassen te voorkomen. De grote temperatuurverschillen die…
Lees verder »
Week 13: Bloembollen: Geur-Kleur-Leven
Er bestaat geen ander product met zoveel gevoelswaarde en verbindende waarde als bloembollen. Er bestaat geen ander bloemenland dat zo innovatief en ondernemend is als Nederland. Onze bloembollen zijn diepgeworteld…
Lees verder »
Week 12: Freesia knollen planten
Het mooie rustige en droge weer is uitermate geschikt voor de volgende activiteit op onze to-do lijst: het planten van freesia knollen! Deze geurige en kleurrijke bloemen zijn niet alleen…
Lees verder »
Week 11: op zoek naar nectar
Bloeiende krokus velden kunnen we in de kop van Noord-Holland op dit moment volop waarnemen. Wanneer we in de velden lopen, voor de selectie van de krokussen, zien we veel…
Lees verder »
Week 10: Work in progress, …
Nu de lelieoogst geheel achter ons ligt, is het werk in de schuren afgerond. Het mooie weer, en dus de bloeiperiode van de voorjaarsbloeiers klopt aan de deur, en dus…
Lees verder »
Week 9: Lelie verwerking helemaal afgerond
Jawel, het is helemaal klaar. De verwerking van de leliebollen, van rooien tot verwerken tot eindschoonmaak, het is afgerond. Alle machines die speciaal voor dit proces worden gebruikt staan weer…
Lees verder »
Week 8: ‘Wij van LTO Noord – Jacques Burger’
In de vakkrant van LTO deze week een interview van Jacques Burger bij het wekelijks thema artikel: "Wij van LTO noord" Een van de vragen: Wat zou U doen als…
Lees verder »
Week 7: Teun op vak-ervarings-reis Canada
Teun Burger is voor drie maanden op vak-ervarings-reis in Canada! Hij werkt mee bij Pioneer Flower Farm https://www.roadsideflowermarket.ca/, een bloembollenbedrijf in St. Catharines, in Canada, van de broers Henk en…
Lees verder »
Week 6: crocusbloei verstopt
Jippie, de eerste kleur op het land is gezien! De vroege bloei van krokussen is het eerste teken van het voorjaar en tevens een traktatie voor de eerste bijen die…
Lees verder »
Week 5: Licht vorst – heerlijk!
Lichte vorst, heerlijk! Maar naast dat het fijn is om een wintergevoel te hebben, is het zeker ook goed voor de agrarische percelen. Vorst is een soort natuurlijke reset, met…
Lees verder »