![](https://www.gpburger.nl/wp-content/uploads/2025/02/20250302-vorst4.jpg)
Week 5: Licht vorst – heerlijk!
3 februari 2025Lichte vorst, heerlijk! Maar naast dat het fijn is om een wintergevoel te hebben, is het zeker ook goed voor de agrarische percelen. Vorst is een soort natuurlijke reset, met verschillende effecten op bacteriën, schimmels, biodiversiteit en het algemene bodemleven. Veel bacteriën en schimmels worden minder actief bij temperaturen rond het vriespunt. Vooral gevoelige soorten kunnen afsterven, terwijl koude resistente micro-organismen overleven. Pathogene bacteriën en schimmels, zoals Pythium en Fusarium kunnen deels afnemen door vorst, wat gunstig is voor gewassen in het voorjaar. Tegelijkertijd kunnen nuttige schimmels nu met vorst in rust gaan en later weer actief worden. Sommige insectenlarven en schimmelsporen sterven af door lichte vorst, wat ziektedruk in de lente kan verminderen. Groter bodemleven als regenwormen, springstaarten, andere kleine bodemdieren trekken zich dieper terug in de grond om vorst te vermijden. Dit vermindert tijdelijk hun activiteit, maar beschermt hen tegen de kou.
Vorst kan plantenresten afbreken, wanneer de temperaturen weer stijgen komt hierdoor meer organisch materiaal vrij. Dit voedt micro-organismen en verhoogt de vruchtbaarheid. Bevriezing en ontdooiing zorgen voor een betere bodemstructuur. Water zet uit bij bevriezing, waardoor kluiten breken en de grond luchtiger wordt. Dit verbetert de waterdoorlaatbaarheid en bevordert wortelgroei.
Specifiek voor de bloembollen, de voorjaarsbloeiers hebben deze periode van kou nodig om tot bloei te komen (vernalisatie). Door de kou blijven ze in de winter in rust, om bij stijgende temperaturen het seintje "go" te krijgen. De vorst stimuleert de knopvorming en de bloemontwikkeling in de bol, en zorgt dus tijdens de bloei voor een gelijkmatigere bloei.
Meer nieuws
![](https://www.gpburger.nl/wp-content/uploads/2025/01/20250125-narcissen-komen-door-stro3-140x140.jpg)
Week 4: Voorzichtig Voorjaar lonkt
De weersomstandigheden zijn nog veelal grijs en grauw, maar toch wil de natuur zich gaan ontwikkelen richting het voorjaar. De zon zien we nagenoeg nog niet, maar als deze er…
Lees verder »![](https://www.gpburger.nl/wp-content/uploads/2025/01/20250118-Nationale-Tulpendag10.jpg)
Week 3: Tulpenpluktuin op Museumplein Adam
Wat een kleurenpracht, wat een bloemenzee, wat enorm veel bewondering voor de bloem die zoveel kleur en vreugde brengt. Dit is in 1 korte zin het overheersende gevoelen van een…
Lees verder »![](https://www.gpburger.nl/wp-content/uploads/2025/01/20250108-1-140x140.jpg)
Week 2: Plantgoed klaarmaken
Tijdens het verwerken van leliebollen wordt een voorsortering gemaakt tussen de 'leverbare' bloembollen (ofwel de maatgrootte die verkocht kan worden) en het 'plantgoed'. Het plantgoed is het materiaal wat dient…
Lees verder »![](https://www.gpburger.nl/wp-content/uploads/2025/01/250101-start-140x140.jpg)
Week 1: Starten in mooi 2025
Een nieuw jaar met vele nieuwe kansen en uitdagingen. We zullen als hardwerkende agrariers ook dit jaar weer samen de handen uit de mouwen steken om het beste in onszelf,…
Lees verder »![](https://www.gpburger.nl/wp-content/uploads/2024/12/20241230-kerstkaart_page-0001-140x140.jpg)
Week 52: Terugblikken en vooruitzien
Aan het einde van 2024 hopen we de rust te vinden om samen stil te staan bij het jaar 2024, terugblikken en dromen over het volgende jaar. Wensen uitspreken, en…
Lees verder »![](https://www.gpburger.nl/wp-content/uploads/2024/12/20241224-kerstgroep-140x140.jpg)
Week 51: We did it!
Jawel, het is gelukt! Het grootste deel van de leverbare lelie bloembollen is verwerkt. Dat kan alleen als we het allemaal samen doen, samen de schouders eronder. Ontzettend mooi dat…
Lees verder »![](https://www.gpburger.nl/wp-content/uploads/2024/12/20241213-Dorpszicht0-140x140.jpg)
Week 50: Samen werken – Samen vieren
De laatste tien dagen voor kerstmis zijn aangebroken. En alhoewel deze dagen vooral gevuld zullen zijn met werken, is het toch fijn om samen even in kerststemming te komen. Afgelopen…
Lees verder »![](https://www.gpburger.nl/wp-content/uploads/2024/12/20241206-bloembollenonderzoek1-140x140.jpg)
Week 49 Bloembollen onderzoek
Vanaf de start zijn wij als kwekers zeer enthousiast om samen de schouders onder dit project te zetten. Een project die de bloembollensector klaar maakt voor de toekomst, inzichten verstrekt…
Lees verder »![](https://www.gpburger.nl/wp-content/uploads/2024/12/20241130-plantgoed4-140x140.jpg)
Week 48: Basis voor de toekomst
De oogstverwerking gaat de laatste weken in. De leverbare leliebollen, die al verkocht zijn, worden deze weken geschoond, op kwaliteit gecontroleerd en gesorteerd op maat. Na het sorteren worden de…
Lees verder »![](https://www.gpburger.nl/wp-content/uploads/2024/11/20241120-T-rijbewijs-kiet-140x140.jpg)
Week 47: Jongste Burger ook gecertificeerd
Jawel, ook de jongste van de Burgers is deze week in het bezit gekomen van zowel zijn heftruck certificaat, als zijn T-Rijbewijs. De rijlessen van https://verkeersschool-jongejan.nl/ waren waardevol, verschafte extra en…
Lees verder »