Week 16: Volop essentieel bodemleven

2 mei 2024

Alles wat we zien groeien of bloeien, kan alleen wanneer er goed bodemleven is. Bodemleven is de essentie van groei. Voor ons als agrariërs echt niets nieuws en daarom zijn we ook voorzichtig met onze gronden, en behoudend met het gebruik van gewasbescherming. Alle gebruik is alleen wanneer het strikt noodzakelijk is. Niet alleen vanuit de portemonnee gezien, maar bovenal en vooral vanuit het bodemleven gezien. Geen bodemleven is voor ons geen gewas, geen teelt, geen brood.

Gronden, ofwel onze 'aarde', speelt een grote rol in het opvangen van de klimaatverandering en het natuurlijk reinigingsmechanisme van grond is enorm belangrijk. Als agrariërs is deze kennis met de paplepel meegegeven, maar ook de Universiteit van Wageningen heeft hier meerdere onderzoeken aan geweid, en over gepubliceerd: https://edepot.wur.nl/168014#:~:text=Zonder%20bodemleven%20loopt%20de%20productie,het%20reinigen%20van%20verontreinigde%20grond.&text=Het%20bodemleven%20werkt%20ongemerkt%2C%20maar%20hard.

Het bodemleven werkt ongemerkt, maar hard. Het is een heel netwerk van organismen die elkaar eten of met hun uitwerpselen ervoor zorgen dat andere organismen kunnen eten. Ook de planten
zijn onderdeel van dit voedselweb. Zowel de afgestorven plantenwortels als de plantenresten die op de grond terechtkomen, dienen als voedsel voor de grotere beesten zoals miljoenpoten en
pissebedden. Zij gebruiken hier maar een klein deel van; de rest scheiden ze weer uit in kleiner organisch materiaal, dat ander bodemleven verder kan verteren. Zo zorgen zij er met elkaar
voor dat organische stof wordt omgezet in voedingsstoffen, die weer opgenomen kunnen worden door planten.
Dat is niet het enige.

Bodemorganismen doen nog veel meer nuttige dingen. Sommige zorgen voor stabiele bodemaggregaten, andere leggen een buffer rondom plantenwortels tegen schadelijke andere organismen. Ze leggen voedingsstoffen en koolstof vast of graven gangen waar water door afgevoerd kan worden, of waar water juist wordt vastgehouden.

Een belangrijk aspect is lucht in de bodem, lucht wordt onder andere gevormd door de wormen (en wormachtige) in de grond. Deze worm is gebaad bij zo min mogelijk tractor verkeer, goed organisch stof gehalte (voedsel), minder grondbewerking (ploegen) en chemische bestrijdingsmiddelen waar kan vervangen door biologische middelen. Prachtig om te zien, dat wanneer we gaan planten, de wormen volop aanwezig zijn in onze gronden. Samen werken met de kracht van de natuur, op weg naar een mooi gewas.

 

Meer nieuws

Week 41: Oogst klopt aan de deur

De herfst treedt in, de lelies in het land sterven af, ... ofwel de volgende oogst klopt aan de schuurdeur. Tijd om het nodige onderhoud aan de diverse machines te…

Lees verder »

Week 40: Prachtig plantweer

De weersomstandigheden zijn alles bepalend in plant- en oogst periodes. We prijzen ons rijk dat we op dit moment zulk mooi weer hebben om de bloembollen en de grond te…

Lees verder »

Week 39: Bloembollen plant ze nu!

Op naar een bloeiend voorjaar!! Dat vraagt nu wel even een inspanning, want deze mooie bloeiers in het voorjaar, kunnen nu de grond in. De meeste tuincentra hebben nu nog…

Lees verder »

Week 38: Burgerbankje 2008

In 2008 hebben we met de hele familie Burger gevierd dat de familie al 100 jaar op dezelfde plaats woont, werkt en boert. Ter gelegenheid daarvan mochten wij op de…

Lees verder »

Week 37: Narcissen planten

Op naar een bloeiend voorjaar! Dat begint met het planten van bloembollen, zowel in uw tuin, als bij ons op het land. Deze week gestart met het planten van narcissen.…

Lees verder »

Week 36: Drainage

Het land in optimale staat hebben wordt steeds belangrijker. Het instand houden van gezonde en productieve ronden om op te telen, voor nu, maar ook voor in de toekomst. De…

Lees verder »

Week 34: Bollen tekort door weersomstandigheden

Bloembollen zijn schaars dit jaar. Als bloembollenkwekers planten wij elk najaar (oktober) het plantgoed (kleine bloembollen) om ze uit te laten groeien tot bollen die geschikt zijn voor de handel…

Lees verder »

Week 33: Vermeerderen van narcissen

Bij het vermeerderen van narcissen kunnen we de natuur een beetje bespoedigen. Vanzelfsprekend is vermeerdering een natuurlijk proces van een bol die zich vermeerderd in de grond. Maar als je…

Lees verder »

Week 32: Zandstock, mooi dorpsfeest door vrijwilligers

Zandstock is inmiddels een bekend feestje geworden in het dorp, maar ook in wijde omgeving. Een drie daags muziek feest wat geheel door en met vrijwilligers wordt gedragen. Opbouwen, afbouwen,…

Lees verder »

Week 32: NIEUW: Lemken Juwel 7 – 3 schaar wentelploeg

Dank aan Hollands Noordkop (https://hollandsnoordkop.com/ ) voor de snelle aflevering van de LEMKEN Jewel 7 - 3 schaar wentelploeg. Deze ploeg wordt getrokken door de eerder dit jaar afgeleverde Massey…

Lees verder »