Week 13: Tulpen koppen – waarom?
8 april 2024Tulpen koppen!
Waarom doen de kwekers dat? Waarom worden de mooie bloemen van de tulp eraf gehaald?
Deze vragen horen wij de hele dag door, en hiervoor alle begrip. Niets is mooier en unieker dan de kleurige velden, en dan verschijnt er een machine die dit unieke kleurenpalet in korte tijd beëindigd. Maar het koppen is nodig voor onze broodwinning.
De bloem van de tulp trekt energie uit de bol. Om de bol te laten groeien, hetgeen wij ons brood mee verdienen, wordt de bloem gekopt. De bloem aan de tulp is in eerste instantie wel nodig. De kweker kan aan de in bloei staande tulpen zien of er verkeerde soorten tussen staan of dat de bloemen zijn aangetast door schimmels of virussen. De kweker loopt door de velden om tulpen met virussen en schimmels te verwijderen. Als hij dat niet doet raakt het hele veld besmet en mislukt de oogst .
De belangrijkste andere vraag die vele malen gesteld wordt: Waarom mag je niet door de tulpenvelden lopen?
Als er virussen en schimmels in het veld aanwezig zijn, en je loopt langs, dan kan dit aan jouw broek en schoenen blijven zitten. Toeristen komen vaak in meerdere velden en zijn zodoende de verspreiders van de virussen en schimmels. Daarnaast worden de bloemen platgetrapt door mensen die zelfs in de velden gaan liggen of in de lucht springen voor het perfecte plaatje en filmpje. De bol van deze bloem gaat in de stress en zal niet meer groeien.
Meer nieuws
Week 48: Basis voor de toekomst
De oogstverwerking gaat de laatste weken in. De leverbare leliebollen, die al verkocht zijn, worden deze weken geschoond, op kwaliteit gecontroleerd en gesorteerd op maat. Na het sorteren worden de…
Lees verder »Week 47: Jongste Burger ook gecertificeerd
Jawel, ook de jongste van de Burgers is deze week in het bezit gekomen van zowel zijn heftruck certificaat, als zijn T-Rijbewijs. De rijlessen van https://verkeersschool-jongejan.nl/ waren waardevol, verschafte extra en…
Lees verder »Week 46: Kijkje ‘in de schuren’
De verwerking van de leliebloembollen oogst is dit jaar in volle gang, en we nemen u met een aantal foto's mee in de verwerking. Door de toepassing van de nieuwste…
Lees verder »Week 45: Gezichten van de werkvloer
De oogst is begonnen, fijn dat de werknemers er allemaal (weer) zijn. Mooi om samen de oogst te gaan verwerken.
Lees verder »Week 44: Blij met daling temperatuur
De weersomstandigheden dit najaar zijn zoveel beter dan deze van vorig jaar, dat we de handjes erbij dichtknijpen. Toch horen we zeggen dat de temperatuur nog wel moet zakken. Waarom…
Lees verder »Week 43: Rooien lelies gestart
De buitentemperaturen geven nog niet echt iets aan van herfsttemperaturen, maar toch zijn we begonnen met het oogsten van de lelies. Ze zijn mooi afgerijpt en kunnen de grond uit.…
Lees verder »Week 42: Stralende lente in Keukenhof
Op 16 oktober is op keukenhof een start gemaakt met het planten van de bloembollen voor een stralende lente van 2025. De heuvel bij de ingang zal als eerste beplant…
Lees verder »Week 41: Oogst klopt aan de deur
De herfst treedt in, de lelies in het land sterven af, ... ofwel de volgende oogst klopt aan de schuurdeur. Tijd om het nodige onderhoud aan de diverse machines te…
Lees verder »Week 40: Prachtig plantweer
De weersomstandigheden zijn alles bepalend in plant- en oogst periodes. We prijzen ons rijk dat we op dit moment zulk mooi weer hebben om de bloembollen en de grond te…
Lees verder »Week 39: Bloembollen plant ze nu!
Op naar een bloeiend voorjaar!! Dat vraagt nu wel even een inspanning, want deze mooie bloeiers in het voorjaar, kunnen nu de grond in. De meeste tuincentra hebben nu nog…
Lees verder »